Headlines News :

      NOTIS UTAMA

        Blog yang memaparkan berita-berita yang menjadi sumber isu terkini - Reformis Jalanan

PERHATIAN

Kami tidak terikat dengan mana-mana kefahaman pemikiran oleh itu kami akan siar apa sahaja bahan daripada mana-mana parti, pertubuhan atau individu.

Oleh itu anda boleh memberikan komen apa sahaja bahan yang disiarkan dan Insya-Allah komen anda tidak dipadam.

Tapi ingat komen berbentuk iklan akan dianggap sebagai spam.

Followers

Total Pageviews

Mesyuarat Umno bincang PRK Port Dickson panas


Mesyuarat Biro Politik Umno yang membincangkan pendirian parti itu dalam pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Port Dickson semalam dikatakan berlangsung dalam suasana panas.

Menurut sumber, sebelum kata putus dicapai ada dua kumpulan saling mempertahankan hujah masing-masing.

Di satu pihak katanya mereka mahu Umno meletakkan calon dan tidak memberikan laluan mudah kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim memenangi PRK berkenaan.

Satu pihak lagi pula katanya berpendapat Umno lebih wajar membiarkan PRK berkenaan berlangsung tanpa meletakkan calon.

Kata sumber itu kumpulan yang tegas menolak untuk Umno meletakkan calon diketuai Timbalan Presiden Umno Datuk Mohamad Hasan, manakala pihak berada di posisi bertentangan - antaranya - ialah Ketua Pemuda Umno Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

“Yang saya tahu Tok Mat memang tegas dan konsisten tak nak dan kata tak perlu letak calon, sedangkan Asyraf Wajdi pula memang nak Umno bertanding,” kata sumber itu kepada Malaysiakini.

Sementara itu, Ashraf Wajdi pula ketika dihubungi Malaysiakini berhubung perkara itu enggan mengulas mengenai situasi yang didakwa sangat panas itu.

Bukan nak bagi tekanan

Sebaliknya bekas timbalan menteri semasa zaman BN itu berkata beliau menerima keputusan yang dibuat itu atas dasar konsensus.

“Yalah... macam pendirian yang saya nyatakan di Facebook saya, itu pendirian saya dengan jelas mengenai PRK itu (Umno perlu bertanding).

“Tapi Umno akhirnya berpegang pada prinsip musyawarah dan syura, kita konsensus (terima keputusan),” katanya.

Semalam, Pengerusi BN Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melalui sidang medianya mengumumkan langkah Umno memboikot PRK berkenaan.Bagaimanapun, sebelum Ahmad Zahid muncul di depan media untuk mengumumkan keputusan yang dibuat atas nama BN itu Mohamad terlebih dulu mengeluarkan kenyataan dengan memberikan sebab-sebab mengapa mereka tidak perlu menyertai PRK berkenaan.

Tiga sebab utama itu, katanya, termasuk mempertahankan prinsip dan pendirian dan keperluan memberi fokus kepada rejuvenasi parti.

Turut ditekankan oleh beliau ialah keperluan Umno melakukan analisis serta kajian mendalam terhadap tahap sokongan pengundi di semua kawasan parlimen dan dewan undangan negeri (DUN) di seluruh negara.

Ia disebut-sebut sebagai membayangkan Biro Politik Umno gagal mencapai kesepakatan mengenai PRK Port Dickson dan langkah Mohamad mengeluarkan kenyataan lebih awal dibuat sebagai satu tekanan kepada kumpulan yang berpendapat BN perlu bertanding.

Sementara itu anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Lokman Noor Adam berpendapat kenyataan yang dikeluarkan Mohamad itu hanya pandangan peribadi.

“Itu kan pandangan, kenyataan saya lebih awal dua minggu sudah, kenyataan Datuk Seri Nazri Aziz (pun ada dibuat) lebih awal.

"Itu bukan soal nak bagi tekanan tapi semua orang berhak memberikan kenyataan sebelum 24 hari bulan.

"Apabila BN buat keputusan semua orang kena akur dan pertahankan keputusan parti.

“Tak ada isu bagi tekanan, semua orang berhak bagi pandangan,” katanya.

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar AS


RINGGIT ditutup rendah berbanding dolar AS hari ini susulan kurangnya momentum minat belian, kata peniaga.

Pada 6 petang, unit tempatan susut kepada 4.1350/1390 berbanding dolar daripada 4.1270/1310 pada penutupan Isnin.

Ketua Strategi Mata Wang dan Penyelidik Pasaran FXTM Global, Jameel Ahmad, berkata ringgit didagangkan rendah, selari rakan serantau susulan ketengahan baharu antara Amerika Syarikat dan China.

Merujuk keputusan Beijing untuk membatalkan perbincangan perdagangan dengan Washington, serta ancaman Presiden Donald Trump untuk terus mengenakan tarif ke atas barangan China, beliau berkata pelabur secara keseluruhannya melihat perkembangan itu sebagai petunjuk bahawa risiko ketegangan perdagangan dijangkakan berterusan.

“Ini masih menjadi ancaman besar kepada minat pelabur ke atas pasaran pesat membangun, dan menjejaskan ringgit,” kata Jameel.

Unit tempatan juga didagangkan rendah berbanding sekumpulan mata wang utama.

Ia rendah berbanding yen kepada 3.6638/6677 daripada 3.6632/6678 pada penutupan Isnin dan rendah berbanding euro pada 4.8644/8699 daripada 4.8575/8626.

Unit tempatan juga rendah berbanding dolar Singapura kepada 3.0273/0309 daripada 3.0246/0279 dan rendah berbanding pound British kepada 5.4400/4465 daripada 5.4146/4215 semalam. – Bernama

7 Perkara Akhir Zaman Yang Digeruni


Buat renungan kita bersama.

#1- Orang Yang Tidak Sedarkan Diri
Daripada Abu Hurairah R.A. bahawasanya Rasulullah S.A.W. bersabda;

“Jika ada seseorang berkata, ramai orang telah rosak, maka orang yang berkata itu sendiri yang paling rosak di antara mereka.”
Riwayat Muslim

#2- Ahli Ibadat Yang Jahil Dan Ulama Yang Fasik
Daripada Anas R.A. beliau berkata, bersabda Rasulullah S.A.W;

“Akan ada pada akhir zaman ahli ibadat yang jahil dan ulama yang fasik.”
Riwayat Ibnu Ady

Orang jahil yang rajin beribadat dan ada pula orang alim yang fasik.

#3- Menjual Agama Kerana Dunia
Daripada Abu Hurairah R.A. beliau berkata, Rasulullah S.A.W. bersabda;

“Akan keluar pada akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka berpakaian di hadapan orang lain dengan pakaian yang dibuat daripada kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang ramai dan perkataan mereka lebih manis daripada gula. Walhal, hati mereka adalah hati serigala. Allah S.W.T. berfirman kepada mereka, “Apakah kamu tertipu dengan kelembutanKu ? Atau kamu terlalu berani berbohong kepadaKu ? Demi kebesaranKu, Aku bersumpah akan menurunkan suatu fitnah yang akan terjadi di kalangan mereka sendiri, sehingga orang yang alim (cendekiawan) pun akan menjadi bingung.”
Riwayat Tirmizi

#4- Pendusta Dan Pengkhianat
Daripada Abu Hurairah R.A. beliau berkata, Rasulullah S.A.W. bersabda;

“Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh dengan penipuan. Pada waktu itu si pendusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan dusta. Pengkhianat akan disuruh memegang amanah dan orang yang amanah dikatakan pengkhianat. Dan yang berkesempatan berbicara (cuba membetulkan) hanyalah golongan “Ruwaibidhah”. Sahabat bertanya “Apakah Ruwaibidhah itu wahai Rasulullah ?” Rasulullah S.A.W. menjawab, “Orang kerdil, hina dan tidak mengetahui bagaimana hendak mengurus orang yang ramai.”
Riwayat Ibnu Majah

#5- Fasik Yang Berleluasa
Daripada Abu Hurairah R.A. bahawasanya Rasulullah S.A.W. bersabda;

“Bersegeralah kamu beramal sebelum menemui fitnah (ujian berat) seumpama malam yang sangat gelap. Seseorang yang masih beriman pada waktu pagi, kemudian pada waktu petang dia sudah menjadi kafir, atau seseorang yang masih beriman pada waktu petang, kemudian pada keesokan harinya dia sudah menjadi kafir. Dia telah menjual agamanya dengan sedikit harta benda dunia.”
Riwayat Muslim

#6- Penindasan Terhadap Umat Islam
Daripada Tsauban R.A. beliau berkata, Rasulullah S.A.W. bersabda;

“Hampir tiba suatu zaman di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bahkan orang-orang yang kelaparan mengerumuni bekas hidangan mereka.” Maka salah seorang sahabat bertanya, “Apakah kerana kami sedikit pada hari itu ?”. Rasulullah S.A.W. menjawab, “Bahkan kamu pada hari itu terlalu ramai, tetapi kamu umpama buih pada masa banjir, dan Allah S.W.T. akan mencabut rasa gentar terhadap kamu daripada hati musuh-musuh kamu, dan Allah S.W.T. akan melemparkan ke dalam hati kamu penyakit ‘wahan’. Seorang sahabat bertanya, “Apakah ‘wahan’ itu, wahai Rasulullah ?” Rasullullah S.A.W. menjawab, “Cinta dunia dan takut mati.”
Riwayat Abu Daud

#7- Namanya Sahaja Islam
Daripada Ali bin Abi Thalib R.A. beliau berkata, telah bersabda Rasulullah S.A.W., “Telah hampir tiba suatu zaman, di mana tidak ada lagi dari Islam kecuali hanya namanya, dan tidak adal lagi dari Al-Quran kecuali hanya tulisannya. Masjid-masjid mereka indah, tetapi kosong daripada hidayah. Ulama mereka adalah sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah langit. Daripada merekalah keluar fitnah dan kepada mereka jugalah fitnah itu akan kembali.”
Riwayat Al-Baihaqi


Sumber: tazkirah.net

Microsoft Melancarkan Office 2019 Untuk Windows Dan Mac


Microsoft Office merupakan salah satu perisian yang popular digunakan di pejabat, terutamanya untuk penawaran perisian untuk membuat dokumen, pengiraan dan pembentangan. Hari ini, Microsoft telah pun melancarkan secara rasminya versi terbaru perisian pejabat mereka, iaitu Office 2019.

Office 2019 ini hadir untuk Mac dan Windows, dimana melaluinya ia menyertakan aplikasi generasi baru untuk Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Visio, Access dan juga Publisher.Office 2019 menyertakan sejumlah ciri baru yang telah ditambah pada Office 365 ProPlus untuk tempoh tiga tahun yang lepas, termasuk memudahkan lagi pengguna menghasilkan kandungan yang menarik dengan mudah. Sebagai contoh, Word 2019 kini menyertakan mod fokus baru untuk mengelak sebarang gangguan lain ketika membangunkan sesuatu dokumen.

PowerPoint 2019 juga ditambah baik, dan kini membolehkan anda menghasilkan fail pembentangan dengan animasi sinematik menarik. Tidak ketinggalan adalah Excel 2019 yang menyertakan sokongan penganalisaan yang lebih berkuasa melaluinya.

Office 2019 ini akan ditawarkan kepada pengguna komersil bermula hari ini, sementara pengguna umum akan menerimanya dalam masa beberapa minggu lagi.

Sumber Rujukan: Microsoft

PM Sweden hilang undi percaya


STOCKHOLM 25 Sept. - Perdana Menteri Sweden, Stefan Lofven, hilang majoriti undi percaya di Parlimen menyebabkan beliau terpaksa meletakkan jawatan.

Walau bagaimanapun, pembentukan kerajaan baharu dilihat masih samar berikutan tiada parti yang menguasai majoriti.

Penganalisis menjangkakan Speaker Parlimen akan memilih pemimpin Parti Moderate, Ulf Kristersson untuk cuba membentuk kerajaan baharu. - REUTERS

Latihan suram tanpa Chong Wei


KUALA LUMPUR 24 Sept. - Suasana di gelanggang latihan kini tidak lagi seperti dahulu.

Tanpa Datuk Lee Chong Wei, keadaan di Akademi Badminton Malaysia, Bukit Kiara, di sini tidak sama lagi kebelakangan ini.

Keadaan itu diakui beberapa jurulatih kebangsaan termasuk Datuk Tey Seu Bock yang berkata suasana di gelanggang latihan sunyi sejak beberapa bulan lalu apabila Chong Wei menjalani rawatan kanser hidung di Taiwan.

“Memang terasa sunyi, selalunya dia antara yang paling awal hadir ke sesi latihan dan selalu boleh dengar suara dia menjerit serta bersorak semasa berlatih, membuatkan pemain-pemain perseorangan lebih bersemangat.

“Selama beberapa bulan ini keadaan memang sunyi dan ramai tertanya-tanya di mana Chong Wei,” katanya ketika ditemui, di sini hari ini.

Seu Bock yang sebelum ini sempat melawat pemenang tiga pingat perak Sukan Olimpik itu di Taiwan mengakui sangat sedih melihat keadaan semasa Chong Wei yang sedang menjalani rawatan.

Katanya, bekas pemain No.1 dunia itu kelihatan semakin cengkung dan keadaan badannya semakin susut kerana tidak dapat meneruskan rutin hariannya.

“Dari dia kecil saya melihatnya, memang saya sedih dan pertama kali saya nampak dia memang saya sangat terkejut dengan keadaan fizikalnya,” katanya.

Sementara itu, Hendrawan juga mengakui ketiadaan Chong Wei di gelanggang latihan sa­ngat dirasai kerana dia merupakan contoh ikutan kepada pemain-pemain muda.

“Memang banyak perbezaan apabila Chong Wei tiada.

“Mungkin selama ini dia sentiasa memberikan kegembiraan kepada semua pihak tetapi sekarang dia tidak bersama kita, jadi pemain-pemain sedia ada perlu segera mematangkan fikiran mereka,” katanya.

Semua tahfiz tidak berdaftar di KL akan ditutup - Khalid Samad


KUALA LUMPUR, 25 Sept — Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan menutup semua pusat tahfiz yang didapati tidak berdaftar dengan pihak berkuasa dan beroperasi secara haram, kata Menteri Wilayah Khalid Abdul Samad .

Katanya ia bagi memastikan keselamatan dan kebajikan pelajar-pelajar terjamin serta imej institusi keagamaan Islam terpelihara .

“Kami tidak mahu pusat-pusat tahfiz ini diberi kelonggaran hanya kerana ia institusi keagamaan, ia tetap juga perlu berdaftar dengan DBKL dan JAWI (Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan).

“Kami juga akan mengetatkan syarat kepada sekolah-sekolah berasrama khususnya sekolah tahfiz bagi menjaga kualiti daripada aspek keselesaan dan keselamatan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Mediasi Komuniti Strata Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (PMKS WPKL) di sini, hari ini.

Katanya adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk memeriksa status pusat-pusat tahfiz sekiranya berhasrat untuk menghantar anak-anak mereka ke institusi itu.

“Selain itu, DBKL turut akan bekerjasama dengan JAWI memantau kesemua pusat tahfiz yang masih beroperasi di sekitar ibu kota.

“Sekiranya didapati tidak berdaftar, kami tidak akan teragak-agak untuk menutupnya,” katanya.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata pihaknya tiada kuasa untuk menutup tahfiz haram di Kuala Lumpur kerana ia di bawah kuasa DBKL.

Ia susulan sebuah pusat tahfiz di Kepong yang mana pengetuanya ditahan polis kerana dipercayai meliwat sembilan pelajarnya berusia 11 hingga 16 tahun dan pusat tahfiz itu didapati beroperasi secara haram.

Sementara itu, Khalid berkata PMKS WPKL akan bertindak sebagai mekanisme setempat dalam penyelesaian masalah atau pertikaian dalam kalangan penghuni kediaman berstrata jika melibatkan perkara-perkara di luar parameter Akta Pengurusan Strata 2013 (Akta 757).

“Contoh masalah strata iaitu kejiranan, bunyi bising dan bau, sempadan, perebutan tempat letak kereta, pembuangan sampah akan diuruskan dengan bantuan mediator.

“Seramai 19 mediator komuniti daripada Jabatan Perpaduan dan Integrasi Nasional akan mengendalikan kes-kes strata yang dibawa ke PMKS,” katanya.

Katanya terdapat 5,859 kawasan pemajuan berstrata yang melibatkan 494,263 petak yang mana sejumlah 1.2 juta warga kota terdiri daripada komuniti berstrata.

“Oleh itu, mereka yang menghadapi masalah boleh merujuk kepada PMKS untuk menyelesaikannya dan sekiranya kes itu tidak dapat diselesaikan barulah dibawa ke pihak polis ataupun mahkamah,” katanya.

Katanya PMKS akan mula beroperasi pada Oktober ini selama tiga hari iaitu Isnin, Rabu dan Jumaat dari 9 pagi hingga 5 petang di Menara PT80 di sini. — Bernama

LGBT: Jangan terpengaruh yang berfikir di luar tabii


FIRMAN Allah:

أَفَمَن يَمْشِي مُكِبًّا عَلَىٰ وَجْهِهِ أَهْدَىٰ أَمَّن يَمْشِي سَوِيًّا عَلَىٰ صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ

“Maka adakah orang yang berjalan tersungkur di atas mukanya (kepalanya ke bawah cara di luar tabiinya) mendapat hidayah (petunjuk yang sebenar daripada Tuhan) atau orang yang berjalan tegak betul (mengikut tabiinya dengan berpijak kakinya ke bawah) cara yang lebih betul?”. (Surah Al-Mulk: 22)

Inilah bandingan di antara golongan yang mengikut petunjuk Allah dengan golongan yang menolaknya.

Mereka yang menolak dengan sendirinya mencipta perkara yang tidak diizinkan oleh Allah dalam perkara di luar kemampuan akal dan ilmu mereka. Sehinggalah melampau dan keluar daripada fitrah atau sifat tabii (naluri), laksana berjalan dengan muka, bukan dengan kakinya.

Allah Yang Maha Esa bukan sahaja Pencipta Alam, bahkan Allah juga mengadakan undang-undang atau peraturan yang mentadbir alam ciptaan-Nya yang dinamakan syariat yang wajib diimani, mengikut konsep tauhid rububiyyah yang diulangi ucapan Rabbi Al-‘Alamin dalam setiap rakaat solat, dan diimani oleh manusia secara fitrah (naluri).

Dinyatakan dalam firman Allah:

وَلَئِن سَأَلْتَهُم مَّنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ قُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ بَلْ أَكْثَرُهُمْ لَا يَعْلَمُونَ

“Dan sesungguhnya jika engkau (Wahai Muhammad S.A.W.) bertanyakan kepada mereka (yang musyrik) itu: “Siapakah yang menciptakan langit dan bumi?”. Sudah tentu mereka akan menjawab: “Allah”. Ucapkanlah (Wahai Muhammad S.A.W.): “Alhamdulillah” (bersyukur disebabkan pengakuan mereka yang demikian, tidak mengingkari adanya Allah), bahkan kebanyakan mereka tidak berilmu (hakikat menegakkan tauhid dan menolak syirik)”. (Surah Luqman: 25)

Wajib diimani juga bahawa Allah menetapkan kepada setiap makhluk-Nya undang-undang fitrah (naluri atau tabii) mengikut sifat kejadian masing-masing bagi semua makhluk di langit dan di bumi.

Allah telah menciptakan binatang tanpa akal dan tumbuhan yang hidup subur tanpa bergerak mengikut naluri dan kawasan masing-masing. Begitu juga matahari, bulan, bintang, cakerawala dan awan yang terapung di antara langit dan bumi, semua makhluk itu patuh secara tabii. Termasuk manusia yang berakal waras berpandukan ilmu yang sebenar dan pengalaman yang betul juga wajib mematuhinya.

Firman Allah:

أَفَغَيْرَ دِينِ اللَّهِ يَبْغُونَ وَلَهُ أَسْلَمَ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ طَوْعًا وَكَرْهًا وَإِلَيْهِ يُرْجَعُونَ

“Patutkah sesudah (mengakui dan menerima perjanjian di alam semula jadi) percaya kepada petunjuk Tuhan (Islam), tiba-tiba mereka mencari lain daripada agama Allah (Islam)? Padahal kepada-Nyalah tunduk taat (Islam) oleh sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi, sama ada dengan sukarela (membuat pilihan bagi yang berakal) atau terpaksa mengikut naluri (tabii), dan kepada-Nyalah mereka dikembalikan”. (Surah Aali ‘Imraan: 83)

Bagi manusia, makhluk yang bercirikan jasad yang hidup bergerak dan berakal fikiran, berkeluarga dan bermasyarakat madani (bertamadun) tidak sama dengan pokok tumbuhan yang tidak bergerak daripada tempat berpacaknya. Tidak sama juga dengan binatang kerana manusia itu berakal dan tidak sama dengan malaikat dan jin kerana manusia muncul di alam nyata yang dapat dilihat.

Hidup manusia itu pula bukan bersendirian sahaja, tetapi berkeluarga dan bermasyarakat madani (berkumpul dan bertamadun). Maka Allah menetapkan peraturan dan undang-undang yang dinamakan syariat, bukan sahaja undang-undang bersifat fitrah (tabii).

Di sampingnya, banyak peraturan yang boleh dinilai oleh akal yang waras untuk dipilih, dipandu dengan ilmu dan pengalaman, serta mengambil kira masa yang berlainan dan tempat yang berbeza serta berubah. Dimaafkan kepada mereka yang kurang upaya jasadnya dan tidak berakal seperti gila, lupa dan nyanyuk.

Petunjuk yang dinamakan Islam itu diwahyukan kepada para rasul yang dipilih sendiri oleh Allah, bukan dengan usahanya sendiri atau dipilih oleh manusia melalui pilihan raya atau keturunan. Bersama para rasul itu diwahyukan Kitab (Firman Allah) sebagai petunjuknya yang berakhir dengan Al-Quran. Allah juga menjadikan Al-Quran itu mukjizat ilmu (perkara luar biasa menjadi tanda kerasulan Rasul terakhir).

Sunnah atau hadis atau hikmah Rasulullah S.A.W. menunjukkan cara beramal dengan Al-Quran pada zamannya. Petunjuk yang bersifat universal (sejagat) sepanjang zaman, kerana perkembangan dunia pada akhir zaman ini, ada perkara yang tetap dan ada yang mengalami perubahan mengikut realiti dan situasi, tempat dan keadaan yang berbeza.

Dibuktikan betapa benarnya Al-Quran itu melalui laporannya, berkenaan kisah benar yang berlaku pada zaman dahulu kala, walaupun masanya sudah berlalu beberapa abad dan jaraknya yang jauh daripada masa dan tempat lahir Rasul akhir zaman iaitu di Makkah dan Madinah. Tempat yang paling terpencil di tengah padang pasir yang asalnya tiada tumbuhan dan penghuni.

Al-Quran juga menyatakan berkenaan makhluk alam angkasa lepas seperti matahari, bulan, bintang, cakerawala dan peredarannya yang dapat dilihat. Ternyata benarnya petunjuk ini telah dibuktikan oleh sains terkini yang tidak mampu diketahui oleh manusia dengan ilmunya pada 15 abad yang lalu ketika Al-Quran mula diwahyukan. Ini membuktikan bahawa benarnya petunjuk Al-Quran itu, bermula daripada hukum yang disebut, perkara ghaib dan peristiwa Kiamat yang akan berlaku, adalah benar dan wajib diimani tanpa keraguan.

Maka hukum halal dan haram dalam urusan kehidupan manusia adalah sempadan Allah yang mengawal perjalanan hidup mengikut fitrah, naluri dan sifat tabii, supaya tidak terkeluar daripada sifat kejadiannya sehingga merosakkan diri manusia itu dan alam sekelilingnya.

Allah menyebutkan contoh apabila manusia meninggalkan petunjuk Allah seperti berada dalam pesawat udara melebihi kawasan bumi boleh mengganggu pernafasannya.

Firman Allah:

فَمَن يُرِدِ اللَّهُ أَن يَهْدِيَهُ يَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ وَمَن يُرِدْ أَن يُضِلَّهُ يَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَيِّقًا حَرَجًا كَأَنَّمَا يَصَّعَّدُ فِي السَّمَاءِ كَذَٰلِكَ يَجْعَلُ اللَّهُ الرِّجْسَ عَلَى الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ

“Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayah (petunjuk) kepadanya, nescaya ia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam. Dan sesiapa yang menjadi sesat, nescaya ia menjadikan kefahamannya laksana dadanya sesak dan sempit sesempit-sempit nafasnya. Seolah-olah ia sedang mendaki naik ke langit yang tinggi (di luar sempadan bumi). Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang tidak beriman”. (Surah Al-An'aam: 125)

Hari ini terbukti dengan nyata bahawa makanan dan minuman yang diharamkan oleh Islam menyebabkan penyakit berbahaya. Ada bahayanya hilang dengan dimasak, atau habis masa mabuknya dinamakan arak yang diharamkan apabila berubah menjadi cuka yang dihalalkan.

Ada yang diharamkan selama-lamanya seperti daging babi, kerana hikmah kejadiannya bukan untuk dimakan, tetapi dimaafkan ketika darurat di mana tiada makanan yang lain, kerana mengikut Maqasid Syariah yang berpandukan daripada dasar umum Al-Quran, menunjukkan diutamakan menjaga nyawa dahulu dalam keadaan darurat, yang ada sempadannya yang diizinkan oleh Allah.

Begitulah hubungan di antara lelaki dan perempuan yang berbeza kejadiannya dan peranan berkeluarga. Maka diadakan hukum syariat perkahwinan di antara lelaki dan wanita mengikut hukum, adab dan sempadannya. Turut diharamkan berkahwin dengan keluarga yang terdekat seperti ibu bapa dengan anak dan di antara satu keluarga yang terdekat seperti saudara kandung. Kesalahannya kini disebut sebagai sumbang mahram.

Begitu juga diharamkan perkahwinan sejenis dan diharamkan juga berzina, liwat dan sihak (lesbian). Ternyata tindakan yang salah ini menyebabkan penyakit terhadap diri, keluarga dan masyarakat. Walaupun dibuat atas konsep kebebasan mengikut teori Barat yang sesat dan diberi nama yang popular atau menarik seperti LGBT.

Apabila terkeluar daripada landasan tabiinya, maka dikira terbabas, menyebabkan kecelakaan yang tidak harus dimasukkan dalam takrif kebebasan. Laksana kereta yang melanggar sempadan undang-undang jalan raya dikatakan terbabas, bukannya bebas. Namun, mereka syok sendiri merasakan cerdik kerana melakukan perkara luar biasa, walaupun sebenarnya di luar naluri sehingga merosakkan diri sendiri. Hakikatnya paling bodoh kerana tidak sedar dirinya bodoh.

Islam menetapkan hukuman yang keras terhadap kesalahan melanggar sifat tabii semula jadi manusia yang membawa kesan yang sangat buruk kepada diri manusia sendiri. Cukup menjadi bukti Allah menenggelamkan kaum Nabi Lut dengan hukuman bencana paling dahsyat kerana amalan liwat. Adapun kepada umat pada akhir zaman ini, Allah menetapkan hukum haram yang menjadi sempadan kerana menjaga sifat tabii manusia.

Apa yang dibimbangi, berlakunya bencana kemungkaran yang besar apabila hukum Allah ditinggalkan dan menjadi sasaran sehingga dipertikaikan. Dan alangkah beraninya mencabar hukum Allah.

Cara berfikir mereka terlalu tertarik dengan semua yang berjenama barat seperti LGBT, walaupun sebenarnya bersifat luar tabii manusia sehingga di atas namakan hak kebebasan yang salah dan sesat. Mereka yang bersimpati terhadapnya juga berfikiran sesat kerana sangat di luar tabii manusia yang sebenarnya berakal.

Inilah akibat apabila terpengaruh dengan para pemikir bukan Islam yang paling jahiliah yang sudah mencetuskan masalah di negara mereka, sehingga binatang anjing lebih dipercayai daripada anak kandungnya.

Firman Allah:

وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَثِيرًا مِّنَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لَّا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لَّا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لَّا يَسْمَعُونَ بِهَا أُولَٰئِكَ كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولَٰئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk Neraka Jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati nurani (boleh memahami) (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat). Mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi, mereka itulah orang-orang yang lalai”. (Surah Al-A'raaf:179)

Syabas kepada pemimpin yang menyedari akan bahaya kalangan berpenyakit yang sesat sehingga terkeluar daripada sifat tabiinya, dan berwaspada terhadap pemimpin yang tersasul kerana hanya mahukan sokongan undi pilihan raya sehingga cara berfikirnya juga dengan cara luar tabii.

“Islam Memimpin”

ABDUL HADI AWANGPresiden PAS
Bertarikh: 15 Muharam 1440 / 25 September 2018

Sultan murka surat ahli majlis dalam bahasa Cina


Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar murka dengan tindakan seorang Ahli Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP) yang tidak menggunakan bahasa Melayu dalam surat rasminya.

Baginda bertitah apa sahaja surat rasmi sama ada membabitkan kerajaan negeri mahu pun pihak berkuasa tempatan (PBT) di Johor seharusnya ditulis dalam bahasa Melayu.

“Apa sahaja urusan surat menyurat membabitkan kerajaan negeri atau ahli majlis PBT semuanya mesti dalam bahasa Melayu kerana ia menggunakan kepala surat rasmi kerajaan negeri walaupun ia berkaitan pemakluman mesyuarat.

“Bila masa dalam negeri Johor surat rasmi ditulis dalam dua bahasa,” titah Baginda kepada Pejabat Akhbar Diraja (RPO) di Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru hari ini.Baginda mengulas tindakan seorang ahli Majlis MBIP menggunakan bahasa Cina dan bahasa Inggeris bagi memaklumkan mengenai sebuah majlis dialog yang menjadi tular di media media sosial.

Surat jemputan majlis perbincangan mengenai infrastruktur jalan raya bertarikh 12 September lalu itu beredar sejak semalam.

Usaha menghubungi ahli majlis berkenaan setakat ini masih belum berjaya.

Bagaimanapun, anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perling Cheo Yee How berkata surat asal mengenai pemakluman itu sebenarnya menggunakan bahasa Melayu.

Katanya, surat dalam bahasa Cina dan Inggeris yang beredar itu hanyalah "salinan" di samping surat utama dalam bahasa Melayu (bawah).Persatuan Penulis Nasional (PENA) turut menyelar pengabaian terhadap bahawa kebangsaan dengan menyifatkannya sebagai "kebiadaban yang perlu dihapuskan".

Bekas menteri besar Johor Datuk Seri Khaled Nordin turut berkongsi surat kontroversi itu di media sosial dan meminta orang ramai tidak melayan surat-menyurat yang tidak menggunakan bahasa Melayu.

Sementara itu, Tuanku Sultan Ibrahim bertitah semua pihak harus menghormati penggunaan bahasa Melayu yang telah diguna pakai sejak dahulu di Johor.

“Saya sarankan kepada ahli majlis, jika tidak tahu buat kerja baik letak jawatan sahaja.

“Ini amaran saya, jangan pisang berbuah dua kali,” titah baginda.

Isu surat menggunakan bahasa Cina bukanlah kali pertama menjadi bahan kecaman terhadap kerajaan.

Terdahulu Menteri Kewangan Lim Guan Eng menjadi sasaran kutukan kerana mengeluarkan kenyataan dalam bahasa Cina sahaja.
 
Support : Creating Website | Template | Master Template
Copyright © 2018. Reformasi Kini - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Master Template
Proudly powered by Blogger